Czy wiesz, że istnieją badania, które dowodzą zależności pomiędzy różnorodnością kolorów posiłków, a odczuwaniem radości z jedzenia? 

Jak się okazuje, im bardziej urozmaicone dania spożywamy, tym większą sprawiają nam one przyjemność. Ponadto kolorowa żywność jest intuicyjnie postrzegana jako ta zdrowsza. Każda z grup kolorystycznych owoców i warzyw niesie ze sobą swoje unikatowe właściwości.

  • Czerwone rośliny to przede wszystkim źródło likopenu oraz antocyjanów. Likopen zmniejsza ciśnienie krwi, wspiera pracę serca oraz działa przeciwzapalnie. Antocyjany z kolei mogą przeciwdziałać procesom starzenia, obniżają poziom cholesterolu oraz zmniejszają masę ciała. Oba związki mają działanie przeciwnowotworowe. Zarówno antocyjany, jak i likopen znajdziesz w czerwonej papryce, pomidorach (szczególnie przetworzonych), truskawkach czy malinach.
  • Pomarańczowe i żółte owoce i warzywa to doskonałe źródło karotenoidów, a wśród nich beta-karotenu oraz luteiny. Związki te chronią nas przed negatywnym działaniem czynników środowiskowych – dymu tytoniowego, czy spalin samochodowych. Poprawiają odporność, zmniejszają ryzyko chorób oczu, wspierają pracę jelit, poprawiają pracę wątroby, obniżają poziom glukozy we krwi oraz opóźniają procesy starzenia. Występują one m.in. w marchwi, dyni, żółtej i pomarańczowej papryce, mango oraz morelach.
  • Zielone owoce i warzywa są bogate w chlorofil, kwas foliowy oraz witaminę K. Mają działanie detoksykacyjne, wspierają pracę mózgu, zmniejszają ryzyko złamań kości. Sięgnij po zieloną paprykę, brokuły, szpinak, sałatę, jarmuż, rukolę, zielone jabłka i winogrona czy kiwi.
  • Fioletowe i niebieskie rośliny to kopalnia antocyjanów, które chronią przed uszkodzeniami komórek i obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów. Borówki, jagody, ciemne winogrona, czy czerwone porzeczki są także źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C i potasu, które zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu oraz otyłości.
  • Choć ostatnia grupa wydaje się najmniej atrakcyjna spośród powyższych, to jest od nich niemniej ważna. Jabłka, gruszki, kalafior czy cebula to białe rośliny, które obniżają ryzyko chorób krążenia i niektórych nowotworów, wspierają układ odpornościowy oraz działają ochronnie przeciwko chorobom przewlekłym jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, czy choroby zapalne.

Różnorodność kolorystyczna na talerzu to przede wszystkim sposób na dostarczenie organizmowi szerokiego wachlarza składników odżywczych i prozdrowotnych. Każdy kolor reprezentuje unikalne korzyści dla Twojego zdrowia – od wsparcia układu odpornościowego, przez poprawę pracy serca i mózgu, aż po ochronę przed chorobami przewlekłymi. Codzienna dawka kolorów na talerzu to prosty, ale skuteczny krok ku lepszemu samopoczuciu i jakości życia.

Inne artykuły

  • Zdrowie

Życie w biegu często utrudnia dbanie o zdrową dietę i codzienną równowagę. Jednak z odpowiednim podejściem, zdrowe odżywianie można wpleść w codzienność z łatwością. 

  • Treningi
  • Zdrowie

Na rynku dostępnych jest wiele napojów izotonicznych mających zapewnić szybkie nawodnienie i odpowiedni poziom elektrolitów. Chcąc uniknąć zbędnych sztucznych dodatków, można przygotować napoje izotoniczne w domu. To proste!

cover alt
  • Zdrowie

Kreatywne myślenie, utrzymywanie koncentracji na wysokim poziomie i szybkie podejmowanie decyzji – to jedne z wielu wyzwań z którymi mierzymy się na co dzień. Jeśli zależy Ci na wsparciu tych i wielu innych funkcji układu nerwowego, to ten artykuł jest szczególnie dla Ciebie. 

  • Zdrowie

Tłuszcze to ważny składnik diety, który latami cieszył się złą sławą. Dziś wiemy, że odgrywają kluczowe role w życiu człowieka. Czym są i gdzie znaleźć zdrowe tłuszcze oraz jak wprowadzić je do codziennego menu.

  • Treningi
  • Zdrowie

Smoothie, czy sok to nie tylko wybór na poziomie preferencji smakowych, ale również korzyści zdrowotnych. Jaka jest różnica pomiędzy smoothie a sokiem?

  • Zdrowie

Proste zmiany w codziennych nawykach żywieniowych mogą nieść ze sobą spektakularne efekty. Jakie zamienniki warto wypróbować?

  • Zdrowie

Skomponowanie lunch boxów, które będą nie tylko zdrowe, smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie nie musi być czymś pracochłonnym. Sprawdź to!

  • Zdrowie

Większość żywności dostępnej w sklepach zawiera konserwanty, co budzi kontrowersje. Czy są one naprawdę szkodliwe? Rozprawmy się z mitami.

  • Treningi
  • Zdrowie

Właściwie dobrane posiłki i przekąski nie tylko poprawiają efektywność treningów, ale również wspierają proces regeneracji organizmu. To właśnie w czasie odpoczynku nasze mięśnie odbudowują się, uzupełniane są zasoby energetyczne, a ciało przygotowuje się do kolejnego wysiłku.

  • Zdrowie

Czy wiesz, że pomiędzy mózgiem, a jelitami znajduje się połączenie, które stanowi swego rodzaju sieć telefoniczną, biegnącą od układu nerwowego, aż do pokarmowego?

  • Zdrowie

Regularne nawodnienie to podstawa zdrowia. Jeśli trudno Ci pić wystarczająco dużo wody, oto dziesięć trików na rozwiązanie tego problemu.

  • Zdrowie

Masz problem z przekąskami w pracy lub trudno Ci utrzymać regularność posiłków? Sprawdź dziewięć skutecznych sposobów na ograniczenie podjadania!