clock
40 minut
Liczba porcji: 2
Sałatka z serem feta i grillowanymi warzywami
  • 1 opakowanie mieszanki sałat Active Fit&Easy

    Fit&Easy Mix sałat ACTIVE

  • 1 duża papryka
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 100 g fety lub innego wyrazistego sera
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • kilka łyżek oliwy
  • szczypta pieprzu
Dressing Green Garden
  • 2/3 szklanki jogurtu lub majonezu
  • garść świeżej bazylii
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanego szczypioru z dymki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Dlaczego warto?

Sałatka z serem feta i grillowanymi warzywami to doskonałe połączenie smaków śródziemnomorskich. Soczyste, aromatyczne warzywa z delikatnym aromatem oregano, kremowa feta i świeża mieszanka sałat tworzą lekką, a jednocześnie sycącą kompozycję. Całość dopełnia aksamitny dressing Green Garden, który nadaje sałatce świeżości i wyrazistości. Idealna na letni obiad lub kolację!

Przygotowanie

Cukinię, paprykę, bakłażana i cebulę pokrój w dość grube plastry (bakłażana w grubsze). Przed grillowaniem warzyw dobrze jest je zamarynować na kilkanaście minut. W misce wymieszaj oliwę wraz z oregano oraz pieprzem. Wymieszaj w niej pokrojone warzywa i odstaw na kilkanaście minut. Grilluj warzywa od 2 do 5 minut z każdej strony (najpierw najtwardsze: cebula, papryka, cukinia i na koniec bakłażan oraz pomidorki w całości). Na sałatę wyłóż grillowane warzywa oraz pokruszony lub pokrojony w kostkę ser. 

Smacznego!